Saturday, September 05, 2009

De Walt Whitman's van onze tijd

Wat is fictie in uw leven? En welk deel van uw fictie is een rol gaan spelen in uw leven voor, tijdens of nadat u het heeft geschreven?

(Jerzy Kosinski)

"Overveen heeft verschillende fraude delicten gepleegd om zijn zogenaamde bio fictie te promoten!" (Nieuwe Revu januari 2009)

Niet waar, maar ach; waar het aankomt op het scheppen van een Zelfbeeld zijn schrijvers schaamteloos. Iemand als Walt Whitman gebruikte bijvoorbeeld een citaat uit Ralph Waldo Emerson's "private collection" voor een positieve flaptekst, recenseerde schaamteloos zijn eigen boeken, interviewde zichzelf en liet vrijwel elke dag iets controversieels over zichzelf in de krant zetten. Een feest van herkenning dus. Zeker in een tijd waarin het goochelen met identiteit voor sommigen een overlevingsstrategie aan't worden is.

'Wat is identiteit in een wereld waarin waarheid en leugen, feit en fictie niet langer te onderscheiden zijn?' (Schrijfster/ filosofe Claire Polders in De Onfeilbare)God zegene de Walt Whitman's van onze tijd: zij die een verfrissende wind laten waaien door de verstarde microkosmos die we grachtengordel noemen. (foto: levenskunstenaar & schrijver Guus Bauer)

2 comments:

Anonymous said...

jij hebt mooi praten maar waar blijf t dat boek van je man?

Martin Aston DVJ said...

Hallo Erik, ik zou graag met je in contact komen. Gaat over een boek over de muziekindustrie in relatie tot drugs.
martin-aston@live.nl

Groet Martin