Wednesday, April 25, 2007

Webradio in Amerika met ondergang bedreigd


Nu de Copyright Royalty Board de vergoedingen voor muziek via internet in de US flink heeft verhoogd, worden de populairste internetstations Pandora en Last FM naar de rand van de afgrond gedreven, om nog maar te zwijgen over de 'kleinere' webstations.

Vanaf 2010 moeten ze voor ieder gedraaid muzieknummer namelijk ruim het dubbele (0,19 in plaats van 0,08 dollarcent) betalen, en bovendien wordt er een naheffing op de rechten gehanteerd die terugvoert tot 1 januari 2006 (!) De gepersonaliseerde muziekdienst Pandora schrijft in een e-mail aan alle gebruikers zelfs dat dit wel eens het einde van een fenomeen zou kunnen zijn. Pandora-oprichter Tim Westergren spreekt zelfs van "de vernietiging van een positieve 'grassroots movement' die door de muziekwereld gaat". Spierballentaal. Ik bedoel, dat zou ik ook roepen. Maar het blijft een pijnlijk feit dat webstations op deze manier veel meer geld gaat kosten - met de vraag of ze dat rendabel kunnen krijgen. Een deal met de muziekindustrie kan tot een win-win situatie leiden, maar dat moet die laatste ook wel inzien.

Amerikaanse platenmaatschappijen staan volgens de webradiomakers aan de basis van het besluit. Pandora zag dit al aankomen en wilde de schade vooraf beperken. De muziekdienst meldt op haar site namelijk dat aanmelden alleen voor inwoners van de VS mogelijk is - maar dat is eenvoudig te omzeilen door het opzoeken en invullen van een bestaande Amerikaanse postcode (zie artikel hieronder). Ook het Britse Last.fm maakt zich zorgen. Het populaire station heeft intussen 15 miljoen gebruikers wereldwijd, waarvan veel in de VS. In Groot-Brittannië zelf is de zogeheten Phonographic Performance Ltd (PPL) verantwoordelijk voor de vergoeding die webradio's moeten betalen voor het draaien van muzieknummers. Ook zij gaat waarschijnlijk de tarieven verhogen. Dit zou wel eens de ondergang van het e-radio gebeuren kunnen zijn.


TOEVOEGING
Inmiddels (zomer 2007) heeft deze nieuwe, strenge Amerikaanse regelgeving voor internetradiostation heeft zijn eerste slachtoffer geëist: het bovengenoemde populaire Pandora streamt vanaf vorige week geen muziek meer naar gebruikers die zich buiten Amerika bevinden. In een mailtje van Pandora-oprichter Tim Westergren wordt uitgelegd dat de nieuwe strenge licentieregels het verbieden dat niet-Amerikaanse luisteraars vanaf vandaag luisteren naar de Pandora-streams, tenzij Pandora per land contracten afsluit en auteursrechtorganisaties gaat betalen. Deze beslissing is een moeilijke voor Pandora, dat ook buiten Amerika enorm populair is. De verwachting is dat ook concurrent Last.FM op termijn zijn deuren zal sluiten voor niet-Amerikaanse bezoekers.

Lees meer op mijn pas geopende site http://www.virtualradio.blogspot.com/ of op http://www.pieterjanssen.web-log.nl/

1 comment:

Anonymous said...

Jammer, het houdt ook nooit op man