Saturday, December 08, 2007

Lijstenbrei: KX' Langspeellijst & Freak 55

KX Radio's broadcasting DE LANGSPEELLIJST 2007 waarin alle albums tussen 1963 en volgend jaar belicht worden. Een vorm van muzikale (her)opvoeding die zijn gelijke niet kent. Het initiatief is een lichtbaken in de aanzwellende duisternis van doodgeverfde lijstjes als de Radio 2 top 2000, de top 4000 enz, enz. en fungeert als een collectieve databank voor muzieknerds. Anders gezegd: mensen die openstaan voor de bredere popmuziek.

Is het dan helemaal Ho- hosana in den Hoge, dat KX? Nee, dat toch niet. Hier en daar valt namelijk wel enig dj-snobisme waar te nemen. Als ik nog een deejay hoor die tijdens het draaien van een Steely Dan plaat een grap over Fred Siebelink maakt, stuur ik een protestmail! (Voor de outsiders: Fred S. heeft een hekel aan de naar Burroughs vernoemde partij, maar dat wordt elke dag aan de grote klok gehangen, zucht) Verder stoort het me dat sommige deejays de muziek van na 1995 als 'onwaardig' betitelen of op TGV snelheid door de lijst heen razen. Maar verder is het hier en daar redelijk utopisch. De radiorevolutie is begonnen, zullen we maar zeggen. Benedictus qui venit in nomine Domini.

Hetzelfde geldt voor de FREAK 55, die a.s. vrijdagavond op RTV Katwijk uitgezonden wordt, en door een scala aan platenfanaten is samengesteld (lees: mensen die het heel erg stoer vinden om veel obscure muziek te kennen, Els Bertens!) ;-) Natuurlijk is het voor de gemiddelde muziekmaniak een onmogelijke klus om - zoals gevraagd - zijn 25 favoriete nummers voor de lijst te selecteren. Een wanhopige poging leidt in mijn geval tot het volgende resultaat;


1 All neon like – Björk

Puur Zen. Onvergelijkbaar. Terechte parabolen tot de vierde macht. Homogenic is een helicoptervlucht door de Ijslandse boven- en onderwereld waarbij de beats het landschap en mevrouw's ziel verklanken/ reflecteren. Producers Mark Bell (van LFO), Howie B en Eumir Deodato brachten de technoide revolutie naar een hoger plan. Klik op de titel om de mooiste live uitvoering ooit te zien/horen, om te begrijpen wat ik bedoel.

2 Daddy don’t live in that New York city no more – Steely Dan

Het is funk, het is blues, het is soul, het is avant-garde, het is een roman van William Burroughs en Michel Houellebecq ineen. Mooiste nummer van The Dan. Nadeel: met zo'n nummer twee wordt het zinloos om ooit bij KX Radio te solliciteren.

3 Two of us – Joe Vitale

Tijdens een hommage aan de - toen - pas overleden Alfred Lagarde drukte Dennis Hoebbee Rob Stenders een cd-tje in de handen van Vitale en beargumenteerde zijn keuze met de woorden: 'dit is zoveel emotie' Niks teveel. Alles precies goed. Slikken hoor, dit nummer.

4 Frontin’ – Pharell feat. Jay Z.

Schamen? Nee, de schaamte ben ik voorbij. Het is misschien 'not done' om een R&B plaat in je Freak 25 op te nemen, maar voor mij is het onweerstaanbaar. De keuze van deze nummer vier zal waarschijnlijk voortvloeien uit mijn soulshow roots. Eenzame klasse deze soulkneiter.

5 Punjaabi love affair – Alpha – X

Portishead, Massive Attack en de bovengenoemde Björk trokken mijn aandacht voor de elektronische muziek als een magneet naar zich toe. Tijdens een interview met resident-'chill - out' deejay Stéphane Pompougnac in Hotel Costes te Parijs, kreeg ik deze plaat op vinyl toegereikt. Sindsdien heeft ie me niet meer losgelaten.

6 Funny how love is – Fine Young Cannibals
7 Strange phenomena – Kate Bush
8 The cryin’ game (Pet Shop Boys 7” Remix) – Boy George
9 To Ulrike M. (Zero 7 mix) – Doris Days
10 Life on Mars – David Bowie
11 Lady – Gino Vanelli
12 Scam – Jamiroquai
13 Provider – N.E.R.D.
14 The beauty of the ritual – Mathilde Santing

15 Somewhere down the crazy river – Robbie Robertson
16 Drive – R.E.M.
17 Caroline goodbye – Colin Blunstone
18 Victims – Culture Club
19 Big Log – Robert Plant
20 Hands Away - Interpol
21 Wonderland - XTC
22 Paranoid Android – Radiohead
23 Coupe de ville – Neil Young
24 Coney Island Man – Swing Out Sister
25 Mirage - Santana


Tot zover deze lijstenbrei. Maar het is zoals Ton zei; vier minuten later had alles anders kunnen zijn.

6 comments:

Anonymous said...

Boy George? Pet Shop Boys? Nou snapiok waarom je het bij kink niet lang volgehouden heb!!!!

Anonymous said...

Ik vind de KX dj's sterk in kwaliteit van elkaar verschillen maar desondanks luister ik 24/7 ernaar, jij? Leuk lijstje trouwens

Anonymous said...

KX! Vooral die Kate Bush! :-))

Anonymous said...

Ben toch allerminst te spreken over de wijze waarop sommige jaren worden afgeraffeld op dat KX. Geef jij es een mening hierover!!

Anonymous said...

@ m.r.

Zonder KX had ik de Neerlandse radio sowieso de rug toegekeerd. Maw: ben erg enthousiast over hun bestaan en dito initiatieven. Ben het wel met je eens dat de Langspeellijst 07 meer inhoudelijke waarde mag krijgen.

Anonymous said...

Steely Dan, zo'n beetje de enige band die zowel door Arrow Jazz als door Arrow Rock veelvuldig gedraaid wordt. Geweldige, veelzijdige band.