Sunday, July 22, 2007

High Times


Als er iemand is die mijn tanende levenslust weet aan te zwengelen is het fotomodel Uschi Obermaier. Zij belichaamt alles waar de femme fatale, de muze en de rock'n roll voor staat:'Das wilde leben'

Door haar nauwe contact met de studentenbeweging van 1968 ontpopte zij zich tot het boegbeeld van de protestgeneratie. Haar emancipatie dankte de in München opgegroeide Obermaier vooral aan de tegelijk met de seksuele revolutie opbloeiende popcultuur, The Stones, The Doors, Velvet Underground. Ontdekt als fotomodel in een Münchense discotheek, verhuisde zij eerst naar Londen en vervolgens uit liefde voor Langhans naar de Kommune 1. In deze tijd heeft zij wilde, spraakmakende affaires met popsterren als Mick Jagger, Keith Richards en Jimi Hendrix. Het is schrijnend om te zien hoe das 68-er IKONE tussen de wal en het schip belandt; uiteindelijk vindt ze nergens heil; noch bij haar ouders, die vrezen voor het koninklijke oordeel van de buren, noch bij haar lotgenoten in de commune, die Obermaier - mede door haar kapitalistische (seks)essen als een verraadster beschouwt. Alles verandert als de Hamburgse kroegbaas en levenskunstenaar Dieter Bockhorn in haar leven opdoemt en Obermaier devoot meeneemt in een tot camper verbouwde touringbus. Onder het toeziend oog van de internationale media doorkruisen zij de wilde wereld in de late jaren 70. Na Bockhorns dodelijke motorongeluk in Mexico in 1983 trekt Obermaier zich steeds meer terug uit de schijnwerpers. Tegenwoordig woont zij als Amerikaans staatsburger in Californië, waar zij sieraden ontwerpt.

'Das wilde Leben' is Achim Bornhak's verfilming van Obermaier's autobio "High Times". Obermaier zelf vindt de film, goedgekeurd voor kijkers vanaf 12, echter veel te braaf: "Mijn leven is niet voor onder de zestien, als je het goed verfilmt", liet zij de ARD weten. Volgens de media leidde Obermaier het ultieme vrije bestaan, "de droom van een generatie", en daarmee: de eerste real life 'soap' ooit. Big Brother heeft het nakijken. In retroperspectief bezien vormt haar leven echter een schril contrast met de status van huidige popsterren en models, die in hun gevecht om de media-aandacht veelal hun vrijheid verliezen.

De titelsong van 'Das wilde leben', het nummer " Summer Wine" van Ville Valo & Natalia Avelon, betreft een sublieme Nancy Sinatra interpretatie, die alles ademt waar de film voor staat; seks, drugs, rock'n roll, en bovenal vrijheid ! En zo gaat het de hele film door. The original motion picture soundtrack, van o.a. The Doobie Brothers, Todd Rundgren (held!), Colin Blunstone (nog meer held!) en Sugarplum Fairy stroomt door je aderen en brengt je in trance, in een jaren zeventig esk state of mind.

Trailer zien? Klik hier.

Videoclip van Ville Valo & Natalia Avelon bekijken? Surf dan naar DEZE SPOT.


Meer nieuwe muziek? Hou

J.U.S.T.I.C.E. &

Wouter Hamel
in de gaten.

1 comment:

Anonymous said...

Ey, heb je onze outlook gestolen?
Waar draait deze film? Niet te verwarren met Das Leben der anderen. Aanraden trouwes