Monday, January 01, 2007

KX Radio Lijstenparade 1993

Gedurende de hoogtijdagen van de grunge en de Nederhouse, draai ik na - en tijdens school overuren op Octaaf FM (Diemen/Amsterdam) Een regionaal station waar het wemelt van de diehards uit de Amsterdamse radiorenaissance (Decibel, Unique, Radio 100, Octaaf) Met succes. Want later dat jaar mag ik de ethergolven bevaren op Radio A'dam. Stenders' rehabilitatie op Radio Veronica (voortaan op zaterdag) brengt het legendarische "Shock Radio" met zich mee. Het blijkt een lichtbaken in de alsmaar aanzwellende duisternis van de moderne popradio. Geïnspireerd door de thriller van Bert Hiddema - Radio Heartbeat genaamd - maak ik eind 1993 de eerste aantekening voor mijn aanstaande poproman. Een jeugdzonde.


50 punten plaat: Jamiroquai - When you're gonna learn

Dit is typisch zo'n plaat waarvan je je nog precies herinnert waar je was, en wat je wilde, toen hij je voor het eerst ter oren kwam. Jay Kay en co dansten zichzelf als moderne sjamanen naar het grote publiek en herinnerden ons aan het beste van Sly Stone, Stevie Wonder en Chaka Kahn. Zowel de naam van de band (ontleend aan de Iroquois indianen) als de titel van het bijbehorende album ("Emergency on planet earth") dekken de lading van de band's intenties: het maatschappelijk engagement druipt ervan af. Ik ben nog altijd fan.

30 punten platen:
Aerosmith - Amazing

Was het de verschijning van Alicia Silverstone of de muziek? De 'Get a Grip' files kenden hun weerga niet. Of het nou "Living on the edge", "Crazy" of "Cryin'" betreft. Ze zijn allemaal even goed, rebels, authentiek en meeslepend - maar door de sexy actrice kreeg het allemaal nog meer aantrekkingskracht. Toch blijft Amazing het beste Aerosmith nummer, vind ik. Alleen al vanwege de tekst, die op het Boedhistische af als een metafoor voor verlossing klinkt.

Björk - Human Behaviour
Ik kende ijskoningin Björk nog van haar participatie met 808 State. Met haar album "Debut"
bracht ze de 1993-dance naar een hoger plan. Niet in de laatste plaats dankzij Nellee Hooper en de hulp van Underworld. In 1994 vormt ze de sterkste troef van het Pinkpop programma. Als alles meezit, mag ik haar volgend jaar interviewen.

Paris - Days of old

Bloedstollend mooie samplelijn en een tergende hunkering naar de onvoltooid verleden tijd. Onweerlegbaar authentiek.

Philadelphia - Neil Young

Met dank aan de gelijknamige soundtrack van de film. Young's medeleven klinkt pijnlijk oprecht.

O V E R I G E (N): Luther Vandross - Little Miracles, Stonecake - Tuesday afternoon, A Tribe Called Quest - Award Tour, Radiohead - Creep,
Thelonious Monster - Body and Soul, Shara Nelson - Down that road, SWV - Weak, e.v.a.

1 comment:

Anonymous said...

goeielijst, kga zelf voor Nirvana, en ey, happy new year trouwes