Friday, January 05, 2007

Ontkroond

Nostalgie is de dood, maar soms ben je bereid om die dood een goedgezinde hand toe te reiken. Wie van jullie wil zich niet herinneren hoe Wolfman Jack de soundtrack voor soulminnend Nederland opende?

“In the evening when the sun goes doen, when there is no one else around...etc, etc..."


Die Soulshow "ruled" ! Tijdens de swingendste koopavond van de week hoorde je ‘m overal: vanuit alle huizen, vanuit alle winkels, want de soulshow was een drug, een trip, een manier van leven. Duizenden cassetterecorders snorden mee om het spektakel vast te leggen; de Bond van D-d-doorstarters, de Disco Action top 20, en vooral de muziek, die opzwepende muziek. Dat was het voltage. Maat de aanvoerder. De spil waar het begon. Via zijn verlokkelijke flava's, pakkende one liners en superstrakke vormgeving hield hij je constant in zijn greep.


Maar dat alles veranderde toen the Boogie Man zonodig een commerciële switch naar Radio 10 Gold besloot te maken. Op 31 maart 1988 viel het doek voor de authentieke Tros Soulshow. Sindsdien is het niet meer hetzelfde geweest. Ondanks het feit dat ik altijd met het programma ben mee blijven reizen, wist het mijn aandacht steeds minder lang vast te houden. Toen de show eind 2003 zijn wederopstanding beleefde via radio Veronica, en ik er nota bene zelf een bescheiden rol in mocht vertolken als webdesigner/ co – producer zijnde, was het programma nog maar een schim van wat het ooit geweest was. Good old Ferry bleek allang niet meer zo intensief bovenop de muziek te zitten als toen, negeerde nieuwe stromingen en baadde in een soort van gelatenheid. De Soulshow was voor mij een herhalingsoefening geworden.

Dat hebben de jongens achter het internetstation danceclassic.com beter begrepen. Hun cyber(te)huis voor soul, R&B, dance classics, en Urban begint pas waar stations als Juice FM, en FunX ophouden. Legendes als Al B. Sure of Stone passeren daar net zo frequent de revue als een niemendalletje als CC Peniston of de Mary J. Blige (foto) van nu. Hun virtuele vluchtheuvel zindert van extase. Zo kan het dus ook, sterker nog: zo zou het moeten. Dat daar een laatste redmiddel als internet voor nodig is, is onbegrijpelijk.


Ferry is de absolute bisschop van de soul, ere wie ere toekomt, maar wordt het niet eens tijd dat hij zijn mijter aan een frissere, hongerige generatie afstaat?

E.O.

De Soulshow website http://www.soulshow-digitaal.nl/
DANCE CLASSIC.COM

8 comments:

Anonymous said...

Hm, ik snap het probleem niet zo. Ik luister nog altijd graag naar de soulshow. Kan me ook niet voorstellen dat een man van 64 nog zin heeft in Jay Z?

Anonymous said...

Is Ferry al 64? Ik vind het stukje overdreven, Erick

Anonymous said...

Gelijk heb je. Het is al jaren de moeite niet waard.

Anonymous said...

Sorry hoor: 'internet is een laatste redmiddel?' daar begint het nou. Bij internet. De technische ontwikkelingen gaan tegenwoordig veel sneller dan iedereen denkt, en de toekomst, waarin internet het dominante distributiekanaal voor radio zal zijn, zal snel werkelijkheid worden, let op mijn woorden.

Anonymous said...

QUOTE uit de bio van Eric:" Het boek veroorzaakt een golf van protest in de Hilversumse omroepwereld en kost hem uiteindelijk zijn aanstelling als producer/ presentator bij Veronica FM".

Wat een verhaal...kun je wat duidelijker zijn?

Anonymous said...

@ radiolover Klopt, het is ook niet denigrerend bedoeld.

@ anoniem Lees het boek maar ;-)

Anonymous said...

Ferry is geen schim van wat ie ooit was, Mary J Blige is eerder een schim van wat soul ooit was...

Eens dat nieuwe stromingen best een kans mogen krijgen in de huidige opzet van de soulshow, maar dan wel niéuwe, geen gladgestreken r&b waar de enige toevoeging de videoclip is geworden met bijbehorende glitter..

Dan liever de stroming van nieuwe 'oldskool soul' zoals sharon jones & dab kings, nicole willis of alles uit de koker van quantic.

Anonymous said...

ik vind het nogal schaamteloos dat jij de soulshow zo afvalt, jouw boek vind ik vreselijk, de manier waarop jij sommige collega's beschrijft siert je niet. Om over vrouwen nog maar te zwijgen. Gefrustreerd zoals in Vrij Nederland stond?????