Monday, March 19, 2007

Not amused

De economie van het verdriet werd de afgelopen week geforceerd tot lachen gedwongen. Op gratie van o.a. Geert Mak baadde die dit jaar in het licht van Erasmus' Moriae encomium, sive Stultitiae laus. Wat viel het tegen! Nergens een charmante grap richting het militante moslimgespuis. Nee, hooguit wat geciviliseerd geneuzel dat herinnerde aan de zwakste ogenblikken van Andre van Duin. So what's the use?

In een poging om toch nog wat lachspieren in beweging te krijgen, belde ik op de radio stichting El Tawheed. De kranten, toch al niet vies van een beetje links censuur, meldden dat "een Amsterdamse" de plaatsing van het beeld ter nagedachtenis aan van Gogh trachtte te voorkomen. Reden genoeg dus. Uit de mond van uw deejay du jour kreeg de dienstdoende imam de vraag voor de kiezen of het kunstwerk eventueel bij hem voor de deur geplaatst kon worden. Hij was not amused. Gelukkig voor hem stond hij niet alleen. Enige ogenblikken later werd dit enfant terrible op de vingers getikt door een ziedende politicus.

Ik begrijp het wel, voor je het weet zouden onze anti discriminatie comite’s, of een stel PVDA'ers geschokt kunnen reageren op deze respectloze manier van omgang met de moslim-minderheden in Nederland. In mijn geestesoog zie ik ze reeds zinspelen op actievere toepassing van het Wetboek van Strafrecht op dit soort haatzaaiende literatoren als dat opgeschoten rotjoch van een Overveen, het treurigste wat er de afgelopen jaren uit de riolen van de Nederliteratuur is boven komen drijven.

Even later beslite de rechter in het licht van de vrijheid.

Zo kon iedereen alsnog opgelucht ademhalen. De "lof der zotheid"? was toch al met listige, laffe pijlen doorboord en afgevoerd.

5 comments:

Anonymous said...

Haha, wie het laatst lacht, lacht alleen

Anonymous said...

Tjongejonge, een ruziemaker ben je altijd geweest. Vroeger op de MDGO al, weet je nog? Kijk maar uit, voor je het weet staat dat "militante moslimgespuis" bij je in de studio! Es kijken wie dan lacht! Lol

Anonymous said...

Hey, Erick, dit is wat Pf bij Literatuuraire schreef:

Theodor Holman, columnist, radiopresentator ( De Smet), schrijver in zijn beste uren ( 'Tjon' is te koop ) fulmineerde in P& W over de schande van de verkokerde en angstige vooral witte schrijvers elite en imperium der lage landen. De- moslima Naima el Bazaz, met haar roman De Verstotene was uitgenodigd maar is ondergedoken. De primaire cultuurprofessoren en hun lakeien uit de media hebben haar geaborteerd, ze hoort er niet bij, ze is te controversieel. Zo is de vijand geeliminieerd, en de lafheid gecultiveerd ,officieel geworden. De progressie is het nieuwe taboe, het verkeert in haar tegendeel, wat conservatief is wordt voor vooruitstrevend, toekomstgericht, optimistisch en emancipatoir, sexueel verantwoord versleten.

Ook Max Pam, bepaald ook al geen revolutionair , hij is meer het vleesgeworden profijtbeginsel, schreef er schande van.

Anonymous said...

Aangezien PF een collega van je is, kan dit wel even, toch?

Anonymous said...

Fractieleider Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid) heeft zijn tanden gezet in PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak en laat haar niet meer los. Maar what goes around comes around.

ps sinds wanneer interesseer jij je voor politiek?